Casa pescareasca, dulce casa!

Publicat în Norvegia de în March 25, 2013 3 comentarii

Am ajuns în Moskenes la 6, când satul era încă adormit. După ce ne-am învârtit prin port, am plecat spre stația de autobuz unde, la 6.40, trebuia să vină autobuzul către Hamnøy și, implicit, spre destinația noastră finală, Eliassen Rorbuer.

Spre surprinderea noastră, autobuzul a apărut la ora trecută în orar, ne-am urcat, am plătit câte 33 de coroane norvegiene de om și am pornit la drum. Până la Hamnøy am făcut 25 de minute, cu tot cu o oprire la Reine, unul dintre satele importante pentru Insuele Lofoten (aici se află un cabinet medical, o benzinărie, o cafenea și un restaurant – deschis doar vara).

casa pescareasca

O dată ajunși la Hamnøy, am început să căutăm Eliassen, loc despre care noi aveam o anumită imagine în cap. Well, după mai multe drumuri greșite, am găsit hostelul văzut pe site, dar și cele 26 de case pescărești, situate pe malul apei. O casa pescareasca pentru doi era rezervată pentru noi. Deși am ales o casă pentru doi, cei de aici ne-au oferit una mai mare, fără costuri suplimentare. Din simplul motiv că aveau mai multe case de 5+ libere 🙂

La recepția hostelului nu era nimeni, iar noi știam că trebuie să găsim cheia casei noastre în cutia poștală dacă ajungeam după ora 17.00. Dar noi am ajuns la 7 dimineața, când oamenii abia făcuseră ochi și își duceau copiii la școală. Eram morți de oboseală și visam cu ochii deschiși la un duș, un ceai și un pat cald. Iar cele trei dorințe nu păreau a avea șanse de a se împlini prea curând, pentru că la numărul de telefon afișat pe ușa recepției nu răspundea nimeni.

casa pescareasca

Am așteptat pe treptele hostelului vreo oră și jumătate, până când am găsit cheia recepției și am decis că ne aflăm într-o situație specială și sigur nu se va supăra nimeni dacă vom intra de capul nostru acolo și ne vom instala în hol. Lucru ce s-a dovedit a fi perfect adevărat, pentru că atunci când recepționera a venit, pe la 10, ne-a spus ca i se pare normal gestul nostru, din moment ce afară era foarte frig. Agata e General Manager la Eliassen Rorbuer, e din Polonia și împarte business-ul cu soțul ei, tot polonez, pe care l-a întâlnit în Insulele Lofoten.

Casa pescareasca, cea mai buna optiune de cazare

Eliassen Rorbuer este unul dintre foarte multele resorturi de case pescărești (rorbu), din Insulele Lofoten. Case asemănătoare se mai găsesc la Reine Rorbuer și în alte zone ale insulei. Cert e că în Insulele Lofoten sunt o mulțime de spații de cazare, mai mari sau mai mici, după buzunarul oricărui tip de turist.

La Eliassen, cele 26 de case sunt situate pe o fâșie stâncoasă și aproape toate au vedere către mare, fiind construite pe piloni de susținere. De unde și peisajul interesant pe care îl tot vedem în fotografii.

Casa pescărească te face să te simți ca acasă. Fiecare dintre rorbu are câte o bucătărie complet utilată, așadar Eliassen e pentru cei care vor să și gătească, în ideea că un prânz (un fel cald + o bere), pentru două persoane, la restaurant, costă aproximativ 600 NOK. În timp ce, cu bugetul ăsta, poți cumpăra mâncare pentru câteva zile de la supermarket.

Există câteva reguli pe care trebuie să le respecte orice turist, cum ar fi colectarea selectivă. Lenjeria de pat și prosoapele costă 100 NOK/persoană sau pot fi aduse de acasă, iar la finalul sejurului, curățenia costă 300 NOK/cabană mică și 400 NOK/cabană mare, dacă vrei să curețe altcineva casa pescareasca în locul tău.

Prețul cazării in casa pescareasca include wifi gratuit în toată zona complexului și o barcă cu vâsle (care poate fi utilizată doar vara). Casele nu au televizor, dar dacă totuși nu poți supraviețui fără, un laptop/ o tabletă conectat/ă la Internet poate face minuni 🙂 Noi avem și o boxă wireless pentru un sunet mai clar.

Recepția este deschisă, iarna, între 10.00 și 16.00, iar vara, între 9.00 – 18.00. Agata și soțul ei pot face recomandări pentru luat masa, cumpărat mâncare și pot ajuta, contra cost, cu transportul de la feribot la Eliassen și invers.

casa pescareasca

Pe lângă activitățile clasice pentru Lofoten – trekking, deep sea rafting, plimbări cu caiacul și pescuit, iarna poți vedea Aurora Boreală, iar vara, Midnight Sun. Vara, viața socială e mai intensă, se organizează festivaluri de jazz, expoziții de fotografie și concerte.

Nouă ne place la Eliassen pentru că priveliștea e ireal de frumoasă, indiferent de fereastra pe care privim. După ce ne-am cazat, am dormit trei ore și-am plecat la cumpărături. Cel mai apropiat magazin se află la 45 de minute de mers pe jos de Hamnøy.

Seara, am văzut minunata Auroră Boreală. Dar despre asta, cu tot cu fotografii, într-un post viitor.

*Echipamentele foto folosite pe parcursul călătoriei noastre au fost puse la dispoziţie de F64 şi Canon România.

Imaginile cu interiorul cabanei sunt preluate de pe site-ul Eliassen Rorbuer.

Sharing is caring!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. Unde mâncăm în Lofoten | doi pe glob | April 1, 2013
 1. lucian says:

  din experienta voastra, cat ar fi cea mai ieftina cazare in zona? merci

  • Anca says:

   Cea mai ieftina cazare in zona este, cel mai probabil, la hostelul de la Eliassen Rorbuer. Preturile depind foarte mult de perioada in care mergi. Iarna este de vreo doua ori mai ieftina cazarea decat pe perioada verii (cand navalesc norvegienii cuprinsi de febra concediului lor de 6 saptamani). Mai sunt posibilitati de cazare, dar majoritatea sunt casute pescaresti. Unde, daca nu mergi cu un grup mai mare, costurile sunt foarte mari.
   Mai gasesti un hostel si in localitatea Å, dar asta inseamna sa stai in sudul insulei si sa te plimbi cu autobuzul destul de mult (iar un bilet costa 33 NOK, adica vreo 19 lei), daca vrei sa vezi Moskenes, Reine sau Hamnøy.

   Spor in toate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *