Cum sa te imbraci deasupra Cercului Polar (I)

Publicat în Echipament, Norvegia de în April 11, 2013 4 comentarii

… trebuie să te îmbraci ca o ceapă. Adevărul e că sunt din cale-afară de friguroasă și atunci când am decis să plecăm în Norvegia, deja aveam în minte ce echipament trebuia să iau cu mine.

Hainele de munte sunt, de departe, cea mai bună și mai comodă opțiune pentru vremea rece. Pentru că am urmărit, mai bine de două luni, felul în care evoluează temperatura în Insulele Lofoten, am știut exact ce trebuie să pun în bagaj.

Așa că, pe lângă baterii, trepiede, dew-heaters, camere și obiective, cele două rucsacuri au fost umplute cu polare subțiri și groase, pantaloni de polar, suprapantaloni, caciuli, windstoppers, șosete smart, mănuși și parazăpezi. Nu mergeam la plimbat pe bulevard. Întotdeauna când mergeți în zone în care clima nu e neapărat cea mai prietenoasă, gândiți-vă, mai întâi, la funcționalitate. Dacă ne întrebați pe noi, hainele de munte nu sunt doar funcționale, dar arată și foarte bine :-).

Cum ne imbracam la Cerul Polar

Una din cele mai deștepte mișcări a fost să mergem la Himalaya, unde am găsit niște pantaloni Mammut excelenți. Poate să ningă, poate să plouă, poate să bată grindina și vântul, îmbrăcată în pantalonii ăștia aveam senzația că stau în casă, la căldură. Varianta masculină a pantalonilor, purtată de Alex, se găsește aici.

Dacă am rezolvat partea cu pantalonii, iar polare și bluze de corp aveam destule (Decathlon rules, produsele lor din zona asta sunt ok), am trecut la bocanci. Eu am o pereche Scarpa (cei de pe site sunt kaki, ai mei sunt roșii, după cum se vede în poză), luați de la Ascent, în primăvara lui 2012. Sunt într-o stare foarte bună, deși i-am târât prin zăpadă și i-am cărat pe munți. O fi Scarpa brand italian, dar fabrica lor e în România. Asta ca să nu mai aud că în țara asta nu se mai face nimic de calitate.

Bocancii lui Alex erau bătrâni rău, cu un picior în groapă, după mușcătura de câine încasată anul trecut. Așadar, am mai făcut un drum la Ascent și am găsit o pereche de bocanci, tot Scarpa, pe placul Conului. Well, this was the beginning of a beautiful friendship, sunt sigură 🙂 Tot de la Ascent, unde ai discount 5% dacă ești client fidel (pare cantitate neglijabilă, dar când cumperi un echipament de munte, îl simți), am luat și parazăpezi și șosete. Cu ocazia asta, picioarele mele au fost fericite și degetele nu au mai înghețat. Foarte bune șosetele din lână merinos, le recomand tuturor înfriguraților.

O altă investiție bună au fost cele două jachete (asta și asta) cumpărate de la Decathlon, anul trecut. Deși par niște chestii foarte subțiri, sunt cele mai bune windstoppers pe care le-am testat. Sunt super confortabile și îmi plac prelungirile mânecilor, care se prind de degete 🙂 Astfel că, dacă te întinzi după ceva, încheieturile mâinilor rămân acoperite 😉 Ne-am tăvălit prin zăpadă cu ele, am stat în ploaie și în grindină. N-a trecut niciun strop de apă prin stratul impermeabil.

inzapada

Totuși, să nu vă imaginați că Insulele Lofoten sunt cel mai rece loc de pe Pământ. Am suportat temperaturi mult mai scăzute, în România. Clima din Lofoten, de fapt, prezintă cea mai mare anomalie termică pozitivă corelată cu latitudinea. Adică, e mult mai cald decât te-ai aștepta pentru o regiune aflată la Nord de Cercul Polar. Fenomenul se datorează Curentului Golfului (Gulf Stream) care aduce aer cald în zona aceasta, Noi nu am prins temperatură mai scăzută de -3 grade Celsius. Însă, vântul poate fi neplăcut și vă face să simțiți temperatura ca fiind mai scăzută. De asemenea, când ninge, de cele mai multe ori, fulgii de zăpadă sunt ca niște ace mici care înțeapă orice suprafață de piele lăsată descoperită.

De aceea, vă mai recomand un ultim accesoriu foarte util în n circumstanțe. E un fel de eșarfă, dar poate fi folosită și pe post de căciulă, cagulă, accesoriu de prins părul, bandană ș.a.m.d. Despre asta vorbesc. E, poate, cel mai versatil și util accesoriu pe care l-am cumpărat vreodată.

ninjanca_blog

Poate n-ar strica să luați cu voi și o pereche de ochelari de soare cu lentile interschimbabile. Asta pentru că, uneori, sunt mai utile lentilele transparente. Adică, în timpul viscolului. Alex are o pereche de ochelari Julbo Instinct Spectron 3 si e foarte mulțumit. Eu îmi voi cumpăra, în cel mai scurt timp.

Nu știu dacă e cazul să vă mai spun, dar nu uitați acasă căciula!

Experiența Norvegia mi-a demonstrat, din nou, cât de important e să ai un echipament adecvat condițiilor termice din zona în care te plimbi. Adunate, toate lucrurile cumpărate costă destul de mult, însă faptul că le-am luat în timp ne-a ajutat să nu găurim bugetul. Plus de asta, gândiți-vă că investiția în echipamentul de munte e una pe termen lung. Hainele astea nu se strică cu una cu două.

Drumuri bune și vacanțe frumoase să aveți!

*Echipamentele foto folosite pe parcursul călătoriei noastre au fost puse la dispoziţie de F64 şi Canon România.

Sharing is caring!

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Matrioshka says:

    Foarte utila descrierea echipamentului, ai fost un fel de stilist personal in ale tinutelor pentru munte. Retin acest post si ma voi intoarce sa-l consult cu siguranta, in momentul in care voi decide sa incep cumparaturile. In timp, asa cum ati facut-o si voi.

  2. Alice says:

    Depinde si une traiesi in Norvegia ..Eu sunt de 18 ani in Norvegia si asa ma imbrac numai cad plec pe munte iarna cred ca mai suptire..Eu traiesc in Bergen aici e normala vremea azi e cald de topesti maine e mai frig sau ploua cam asa e tu cred ca traiesti mai la nord eu sunt vest..Da a fost o descriere buna..pwp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *