Cum ne plimbăm în Lofoten

Publicat în Norvegia, Transport de în April 3, 2013 0 comentarii

Odată ajunși la Moskenes, unul dintre porturile Insulelor Lofoten, opțiunile de deplasare pe distanțe lungi sunt autobuzele, taxiurile și închirierea unei mașini. Sau chiar feribotul.

Autobuzele din Lofoten circulă după programul pe care îl puteți descărca de aici. Deși este disponibil doar în norvegiană, vă veți descurca. Cu puțină atenție, vă veți da seama cum și când circulă autobuzele în Lofoten. Dacă nu aveți mereu programul la voi, nu vă faceți grij; toate stațiile au câte un orar expus. Nu e ascuns în plastic, e doar lipit pe peretele stației și nu îl fură nimeni.

Ca să vă fie și mai ușor, descărcați aplicația NFK, disponibilă pentru Android în Google Play (cred că o găsiți și pentru iPhone), și selectați stațiile între care vreți să călătoriți. Cel mai ieftin bilet costă 33 NOK, iar prețul crește pe măsură ce și distanța e mai mare. De exemplu, de la Å (cea mai sudică localitate de pe insulă) până la Hamnøy costă 33 NOK, iar de la Å la Leknes (unul dintre orașele cu aeroport pe insulă), prețul biletului este de 99 NOK.

autobuz

Dacă nu vă descurcați cu orarul, e suficient să întrebați șoferul autobuzului. Toți șoferii vorbesc engleză la nivel conversațional și sunt foarte bucuroși să vă ajute. De asemenea, autobuzele nu opresc doar în stațiile marcate. În caz că doriți să coborâți într-un loc unde nu e stație de autobuz, rugați politicos șoferul și va opri unde doriți. Atunci când așteptați în stație, e bine să-i faceți semn șoferului să oprească. În anumite stații, vor opri numai dacă li se face semn.

În general, noi am preferat mersul pe jos, chiar dacă de la Eliassen Rorbuer până la cel mai apropiat supermarket aveam de mers opt kilometri, dus-intors. Știți voi, mersul pe jos face piciorul frumos. Plus, am avut timp să ne bucurăm de peisaj, pentru că ăsta a fost unul dintre scopurile excursiei.

A doua variantă nu e prea prietenoasă, pentru că taxiurile, pe insulă, costă aproape cât biletul de feribot Bodø – Moskenes. Și vorbim de niște distanțe care nu se compară.

ancapestrada

Ca să vă faceți o idee despre cum e să te plimbi cu taxiul prin Lofoten, în dimineața plecării spre casă, pentru că la 6 încă nu circula niciun autobuz, am chemat un taxi care să ne ducă din Hamnøy în portul din Moskenes (adică 10 kilometri). Dacă pe două bilete de autobuz am fi plătit 66 NOK, taxiul a costat 200 NOK. Așadar, gândiți-vă bine atunci când vă programați zborurile/drumurile cu feribotul către și dinspre insulă.

Dacă vreți să aveți mai multă mobilitate, și să reușiți să vedeți și partea de nord a insulelor, puteți închiria o mașină din Sakrisøy, care se află la opt kilometri de portul Moskenes. Costurile de închiriere se situează între 450 NOK și 750 NOK/zi și variază în funcție de câte zile se închiriază mașina și de sezon. În principiu, mașinile date spre închiriere arată cam așa.

Ceea ce ne-a plăcut foarte mult la șoferii din zonă a fost, believe it or not, bunul simț. Timp de o săptămână nu am auzit niciun claxon și să nu vă imaginați că, dacă locuiesc la capătul lumii, oamenii ăia nu circulă. Șoseaua E10 străbate insula de la nord la sud și pe ea se plimbă, de luni până duminică, zeci de autobuze, tiruri, mașini mici și tractoare ce cară lăzi cu pește gata de pus la uscat. De câte ori am mers pe jos, pe șosea, pentru că trotuarele lipsesc (și ăsta nu e un lucru întâmplător, deoarece locuitorii de pe insulă circulă destul de rar pe jos din cauza distanțelor mari), mașinile au încetinit pentru a nu ne speria și a nu ne stropi.

masina

În general, norvegienii din Insulele Lofoten sunt foarte atenți la ceilalți și nu vor să deranjeze pe nimeni. Nu sunt cei mai prietenoși oameni din lume, dar dacă le ceri ajutorul, răspund prompt și nu te lasă cu ochii-n soare. Noi am avut numai experiențe pozitive din punctul ăsta de vedere.

Dacă vreți să călătoriți înapoi pe continent (la Bodø) sau dacă vreți să vizitați insulele sudice Røst și Værøy, va trebui să luați feribotul din Moskenes. Sunt mai multe curse pe zi, iar orarul și prețurile le găsiți pe site-ul Torgehatten Nord AS. Totul este în norvegiană, dar nu va fi greu să înțelegeți. La bordul feribotului, în timpul curselor de zi, veși găsi mâncare caldă și băuturi. Noaptea, funcționează numai automatul de cafea. Nu uitați pastilele de rău de mare!

Drum bun!

2peferry

Sharing is caring!

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *