Libearty

Publicat în Echipament, Nu sta in casa! de în June 14, 2013 0 comentarii

Luni, am fost într-o expediție foto organizată de Canon România. Totul s-a întâmplat la Sanctuarul Libearty din Zărnești. Nu e o greșeală de ortografie; cuvântul BEAR e bine introdus în numele sanctuarului.

Libearty

Despre Libearty știam dintr-un documentar văzut pe Animal Planet. Pe scurt, e cel mai mare sanctuar pentru urși din lume, ca suprafață, și al doilea ca număr de urși găzduiți; 73 în momentul de față. Urșii au fost salvați din circuri și gradini zoologice sau din restaurante și pensiuni, unde erau folosiți pentru distrarea clienților. Nu știu cum cineva ar putea numi cruzimea distracție, totuși… Urșii erau ținuți în condiții improprii, în spații mult prea mici și hrăniți necorespunzător. Asta a dus ca animalele să sufere traume psihice și fizice imposibil de recuperat. Asfel, viața în sălbăticie nu ar fi posibilă pentru animalele de la Sanctuarul Libearty.

Vă foarte recomand să vizitați Sanctuarul și să vedeți munca extraordinară pe care o fac oamenii de acolo, Însă, țineți cont de faptul că nu mergeți la o grădină zoologică. Vizitele se fac în grupuri de minim zece persoane, iar pentru programare e nevoie sa contactați personalul Sanctuarului. O puteți face aici. Mie, într-un fel, mi s-a părut că vizitez niște prieteni. Asta pentru că am recunoscut câțiva urși din documentar.

Scopul vizitei la Libearty

Ideea plimbării a fost să testăm câteva teleobiective recent lansate de Canon, printre care și Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x. Am fost întâmpinați de oamenii veseli de la Canon, la Complexul Wolf din Bran, locul unde, între 7 și 9 iunie, se întâmplase Fotogenica. Fiecare participant și-a luat în primire echipamentul și am luat calea Sanctuarului Libearty, la bordul unor mașini de teren. Eu am fotografiat cu o cameră Canon EOS-1D X și un obiectiv Canon EF 600mm f/4L IS II USM. Brutus Östling, ambasador Canon, ne-a povestit câte ceva despre fotografia de wildlife. Mi-a plăcut al naibii de tare să stau la povești cu Brutus și mi s-a parut puțin ciudat că nu a fost băgat în seamă de majoritatea participanților la eveniment.

Canon EOS-1D X e, cu siguranță, cea mai capabilă cameră cu care am lucrat vreodată, iar cele două obiective despre care am vorbit mai sus mi-au plăcut al naibii de tare. Tare aș vrea să văd cum se comportă 200-400 în fotografia de aviație. În general, sunt fotograful care nu ridică sculele în slăvi, care poate să fotografieze fără probleme cu o cutie de chibrituri sau cu o cameră compactă. Însă, sunt anumite domenii ale fotografiei în care sculele contează tare. Și vorbesc aici de sport sau de wildlife, unde cele 14 cadre pe secundă ale 1D X-ului și sticla excepțională a obiectivelor pot face diferența între cadrul care ia premii și cadrul care se publică într-un ziar obscur.

Acestea fiind spuse, vă las să vă uitați în ochii urșilor de la Zărnești. Ceea ce veți vedea mai jos nu e fotografie de wildlife. Ar fi stupid si nepotrivit s-o denumim așa. Sunt fotografii ale unor urși traumatizați, aflați în spatele unui gard metalic. Gard metalic care, alături de oamenii de la Libearty, reprezintă cea mai apropiată noțiune de libertate pentru ei. Mergeți să vedeți urșii, dacă sunteți în vacanță la Bran. Și strângeți-le mâinile oamenilor care lucrează acolo.

Sharing is caring!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *