Peisajul norvegian

Publicat în Norvegia de în April 18, 2013 0 comentarii

Lofoten pur și simplu te fascinează. Te fascinează prin modul în care se schimbă totul, de la oră la oră sau chiar mai repede. Acum plouă, imediat apare Soarele, apoi totul e învăluit într-o ceață lăptoasă și nu mai vezi la 50 de metri, după care începe să ningă calm, vântul începe să bată, totul se tranformă într-o strașnică furtună de zăpadă care se termină la fel de repede cum a început. 

feat

Poate sunteți toți familiari cu termenul artistic “ora albastră”. Numai că, în Lofoten, avem câte o oră pentru fiecare culoare din spectru. Cu mai bine de o oră înainte de răsărit, totul are o culoare albastră, rece. Nimic nu se mișcă. Apoi, imediat înaintea răsăritului, peisajul capătă o nuanță verzui, aproape ireală. Pescărușii încep să țipe. Cerul estic explodează în nuanțe de portocaliu și galben. Vestul rămâne, încă, albastru. Soarele iese din mare, stâncile devin aproape roșii, iar norii… Ei bine, norii au ce culoare vor ei. Pe parcursul zilei, ne putem aștepta la un cer de un albastru dureros pentru ochi, dacă e senin, sau la albul ceții și gri-ul norilor de furtună, în caz de vreme mai puțin prietenoasă. Spre apus, înainte ca Soarele să se scufunde în mare, cerul devine roz iar, apoi, violet. Și din nou albastru glacial. Soarele a apus, dar reprezentația lui nu s-a încheiat. Cerul e împânzit de stele. Stele pe care nu le vom vizita niciodată. Însă, o stea foarte familiară nouă își face apariția. Numai că sub altă formă. Dintr-o dată, o pată luminoasă, verde, apare pe cerul nordic. La câteva zile după ce au fost expulzate de Soare, particule subatomice, încărcate electric, interacționează cu atmosfera terestră și dau naștere Aurorei Boreale. Aurora devine din ce în ce mai puternică, dispare, apare din nou. Iar dispare. Pentru câteva secunde sau minute, acoperă mai bine de jumătate de cer. (În nopțile cu activitate foarte intensă, poate acoperi chiar tot cerul.) Uneori, ai impresia că nu vrei să mai faci nimic. Nu vrei să mai apeși pe declanșator, nu vrei să mai vorbești, nu vrei să mai clipești. Vrei doar să vezi cum se transformă totul.

Astăzi, vă lăsăm să descoperiți peisajul minunat al Insulelor Lofoten. Luni, ca să începem bine săptămâna, vă vom povesti despre Aurora Boreală și vom posta o serie de imagini cu acest fenoment spectaculos.

Sharing is caring!

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *